MÅNEDENS UTSTILLING

8.–31. mars 2019

 

Torild Stray

BLUE LIGHTS IN MY VEINS

 

Oslo Galleri er stolt av å å presentere  TORILD STRAY,  den anerkjente norske billedkunstneren med base i New York og Bergen. Blue lights in my veins åpner  fredag 8. mars kl 18-20 i Vika.

Stray fikk for alvor sitt internasjonale gjennombrudd da 9/11 Memorial & Museum på Ground Zero i New York innlemmet hennes omtalte 5 meter lange ikoniske NY bilde i museet. Et  profetisk bilde laget med kullstift  høyt oppe i 85. etg i Twin Towers WTC før terror angrepet. Bygget, designet av blant andre Snøhetta, har millioner av besøkende hvert år.

Nå står fargen  i sentrum. Kullet er lagt litt til side og hennes visjonære oljemalerier blomstrer. Blue lights in my veins er også en poetisk hyllest til kvinnen, det urbane, til naturen til lyset og til mørket. Bildene gir sjelen næring.

Stray har mottatt flere priser bla fra  NY Times. Det siste året har hun  hatt soloutstilling  på Oseana Kunst og Kultur senter, Tegne performance på The Armory Show, i New York og gruppeutstilling M. David & Co. Gallery i Brooklyn.

Nå er hun aktuell i dokumentarfilmen  Return of a View med regissør Eivind Tolås.

De faktiske fargene

 

Torild Stray

Blue lights in my veins

Oslo Galleri - OG

Står til 31.mars 2019

 

ANMELDELSE AV TOMMY OLSSON, KLASSEKAMPEN

 

Referansepunktet kan vise seg å ligge i en tekopp

 

Helt først, det relativt nyåpnede Oslo Galleri skal ikke forveksles med det svære bygget i Schweigaardsgate som huserer bussterminalen, den kjekke puben Fiasco, og ... vel, det er vel det. Nei, dette her er rundt et hjørne i Observatoriegata, og en tanke færre kvadratmetere, uten at det nødvendigvis fremstår som en bakdel. Nå har jeg i det siste bare unntaksvis gått på åpning, og det her var ikke en av dem, men jeg har jo sett bilder som gjør det helt klart at det er stort nok for flere enn man kanskje først tror. Men, selvsagt, hadde jeg vært der hadde jeg ikke fått med meg et fnugg av det som henger på veggen.

 

Torild Stray's maleri utmerkes fremst av en viss fleksibilitet; det sklir uten større friksjon inn og ut av opp til flere etablerte tradisjoner, uten at det egentlig lar seg gjøre å nagle det fast til noen av disse. Så er det da også helt klart en egen greie, dette her. Selv om det ville la seg gjøre å kaste ut noen kjente navn som utgjør mer eller mindre åpenbare visuelle slektskap virker det hinsides unødvendig, og muligens kontraproduktivt – de faktiske referansepunktene ligger heller ute i den brummende og surrende hverdagen. Den slitte lyseblåfargen på trikken, det sølvgrå diset som kan legge seg foran det kongelige slott og dempe den lyst neapelgule fasaden, rødbeter i solskinn, grønn te i en svær kopp på et mørkt kjøkken, og en myriade andre nyanser ingen av oss ellers tenker over noe særlig før vi møter de innenfor kunstinstitusjonen. I bunn ligger en teknisk dyktighet av det slaget man bare kan opparbeide seg over tid, og hvis man aksepterer at det svinger fort mellom abstraksjon og skolert gjengivelse – noen ganger innenfor det samme bildet – fornemmer man konsekvensen i motsetningene som er tatt i bruk, helt fra komplementærfargenes dynamikk til spenningen mellom sivilisasjon og urørt natur.

 

Og så er det den der vektløsheten som oppstår når noen tukler med horisontlinjen og dropper alle vedtatte regler om hvordan varme og kalde nyanser fungerer for øyet. Avstand blir fort et spørsmål om høyde, og skogen er ikke lenger flat. Som i det virkelige liv tar det også her sin tid å fornemme alt det som i tillegg foregår – det skjer jo mye i skogen vi ikke vet om. Det er i det hele tatt mye vi ikke vet noe særlig om. Men, altså, første skritt må være det å lære seg å se hvis man skal komme noen vei. Ikke minst proporsjoner – jeg var helt overbevisst om at bildet på invitasjonen måtte være en monumental affære på flere meter, men så er det altså et sted mellom A4 og A5 i størrelse. Men, altså, den slags er jo relativt, sant?

BESØK OSS:

Observatoriegate 25 (mellom Vika og Aker brygge)

Epost: Odin Øistad: odino@online.no, Frank Bjørnsen: frank@hkark.no

ÅPNINGSTIDER:

Vi holder åpent hver lørdag og søndag 12–16 og etter avtale: 901 01 751 eller 936 32 478

BAK OSLO GALLERI:

- står tre herrer med stor interesse for kunst og med ønske om å formidle kunst på en ekte og direkte måte.

Odin Øistad, billedhugger, Morten Furuholmen, advokat og Frank Trømborg Bjørnsen, arkitekt.

OSLO GALLERI  formidler samtidskunst av nye og etablerte norske og utenlandske kunstnere.

Vi åpner ny utstilling hver måned hele året.